Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σόδα στο σιτηρέσιο των προβάτων


Το όξινο ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακική σόδα είναι άλας (σκόνη) λευκού χρώματος και έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση. Είναι συνώνυμο της μαγειρικής σόδας που έχει διάφορες χρήσεις. Το pH του διαλύματος (1%) διτανθρακικής σόδας είναι 8,4. 

Η μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών για να λειτουργήσει ιδανικά απαιτεί το pH να κυμαίνεται από 5,5 έως 7. Εάν το pH δεν είναι το προβλεπόμενο, η πρόσληψη της ξηράς ουσίας θα μειωθεί, η οξέωση θα προκαλέσει προβλήματα υγείας (π.χ. τυμπανισμός) και η μικροβιακή απόδοση σε πρωτεΐνη και ενέργεια θα πέσει.

Κατά την διάρκεια της υψηλής γαλακτικής περιόδου το σιτηρέσιο θα πρέπει να προσαρμόζεται για να συναντά ανάγκες περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα περισσότερες συμπυκνωμένες ζωοτροφές για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες. Όμως οι μεγάλες ποσότητες συμπυκνωμένων ζωοτροφών μειώνουν το pH της μεγάλης κοιλίας με αποτέλεσμα τον κακό μηρυκασμό. Για να σταθεροποιήσετε το pH της μεγάλης κοιλίας (περίπου 6,2) απαιτούνται σταθεροποιητές όπως η σόδα.  

Το ιδανικό σιτηρέσιο επιτυγχάνει μέγιστη απορρόφηση οργανικής ουσίας, αυξάνει την παραγωγή της μικροβιακής πρωτεΐνης και των πτητικών λιπαρών οξέων, βελτιώνει την πέψη και την υγεία του προβάτου. Όπως μπορείτε να καταλάβετε η χρησιμοποίηση σταθεροποιητών είναι άκρως απαραίτητη. Τους σταθεροποιητές μπορείτε είτε να τους προμηθευτείτε έτοιμος είτε να τους κατασκευάσετε εσείς.

Δοσολογία
Αν δεν χρησιμοποιείται σταθεροποιητές τότε μπορείτε σε σιτηρέσιο 1000 κιλών να βάλετε 2 έως 4 κιλά σόδα. 






Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.
Read more »


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.