Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πρωτόγαλα


Το πρωτόγαλα είναι το "πρώτο γάλα» που μια προβατίνα παράγει μετά τον τοκετό. Το πρωτόγαλα περιέχει σε υψηλό επίπεδο διάφορες θρεπτικές ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία των αρνιών. Το πρωτόγαλα περιέχει επίσης υψηλό επίπεδο αντισωμάτων εναντίον μιας ποικιλίας μολυσματικών παραγόντων. Κατά τη γέννηση, το αρνί, δε φέρει αντισώματα, επειδή τα αντισώματα που βρίσκονται στο αίμα της προβατίνας δεν διαπερνούν τον πλακούντα.

Είναι κρίσιμο τα αρνιά να λαμβάνουν πρωτόγαλα κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών της ζωής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση αντισωμάτων του πρωτογάλακτος. Τα αντισώματα είναι μεγάλα πρωτεϊνικά μόρια που μπορούν να διασχίσουν το εντερικό τοίχωμα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του αρνιού μόνο κατά τις πρώτες 24 έως 36 ώρες της ζωής του. Η απορρόφηση αυτών των αντισωμάτων είναι πιο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά τη γέννηση.

Συνιστάται τα αρνιά λαμβάνουν το 10% του βάρους του σώματος τους σε πρωτόγαλα μέσα σε 24 ώρες από την γέννησή τους. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να καταναλώνουν το μισό από αυτό μέσα σε 4-8 ώρες από τη γέννηση τους.

Όλα τα αρνιά χρειάζονται πρωτόγαλα. Η πιθανότητα της ασθένειας και του θανάτου είναι υψηλότερα στα αρνιά που δεν λαμβάνουν πρωτόγαλα. Η ιδανική πηγή πρωτογάλακτος για συμπληρωματική σίτιση των αρνιών είναι από υγιείς προβατίνες στο δικό του κοπάδι. Οι προβατίνες ποικίλλουν όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του πρωτογάλακτος που παράγουν. Νέες προβατίνες παράγουν γενικά λιγότερο πρωτόγαλα, διότι παράγουν λιγότερο γάλα. Κατά τον τοκετό, οι προβατίνες πρέπει να ελέγχεται (απογύμνωση των θηλών) για την ποιότητα και την ποσότητα πρωτογάλακτος.

Παλαιότερα οι προβατίνες είχαν μεγαλύτερη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες και συνήθως είχαν υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων στο πρωτόγαλα τους. Το πρωτόγαλα από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ή αίγες μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το πρωτόγαλα από προβατίνες δεν είναι διαθέσιμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.