Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ορολογία: UI (μονάδα μέτρησης)


Πολλές φορές ως μονάδας μέτρησης βλέπετε το UI και όχι το mg (χιλιοστόγραμμο είναι ένα χιλιοστό του γραμμαρίου) όπως θα περιμένατε. Για παράδειγμα θέλετε να δείτε την ανάγκη των προβάτων σας σε μια βιταμίνη και δεν βλέπετε όχι χρειάζονται τόσα mg αλλά τόσα UI. 

To χιλιοστόγραμμο (mg) μετρά το βάρος μιας ποσότητας ενός το IU μετρά την  επίδραση. Η Διεθνής Μονάδα (IU) είναι ένα μέτρο που βασίζεται στη βιολογική δράση μιας ουσίας στο σώμα. Η μονάδα αυτή ορίστηκε αυθαίρετα από μια επιτροπή ερευνητών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος της ήταν να παρέχει ένα μέτρο της επίδρασης στον οργανισμό μιας ουσίας ανεξάρτητα από τη μάζα της. Για παράδειγμα, 22 IU ινσουλίνης είναι ισοδύναμη με 1 mg (χιλιοστόγραμμο) ξηρής, καθαρής, κρυσταλλικής ινσουλίνης. Χρησιμοποιείται για βιταμίνες, ορμόνες, ορισμένα φάρμακα, εμβόλια κ.α. 

Παρουσιάζουμε μερικά παραδείγματα αντιστοίχησης:
Βιταμίνη Α: 1 IU είναι ισοδύναμο των 0.3 μg retinol ή 0.6 μg beta-carotene.
Βιταμίνη C: 1 IU είναι ισοδύναμο 50 μg L-ascorbic acid (ασκορβικό οξύ).
Βιταμίνης D: 1 IU είναι ισοδύναμο των 0.025 μg cholecalciferol/ergocalciferol.
Βιταμίνη Ε: 1 IU είναι ισοδύναμο 0.667 mg d-alpha-tocopherol.
Ινσουλίνη : 1 IU είναι ισοδύναμο με 0,0347 mg ινσουλίνης.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

1 σχόλια:

Eirini Petridi είπε...

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙU KAI SPU ???

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.