Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ασθένειες Προβάτων: Πιροπλάσμωση (Μπαμπεσίωση)

Τσιμπουρια Προβατα
Η πιροπλάσμωση του προβάτου προκαλείται από είδη του γένους Babesia (B. Ovis, B. Motasi, B. Divergens, B. Capreoli, B. Crassa). Η μόλυνση των προβάτων γίνεται κυρίως από μολυσμένα θηλυκά τσιμπούρια. Τα παράσιτα (διάσταση έως 4 μm) εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται στα ερυθροκύτταρα. Ο θάνατος του ζώου επέρχεται συνήθως 6-10 ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα θηλυκά τσιμπούρια μολύνονται όταν απομυζούν αίμα από μολυσμένα ζώα και τα παράσιτα εισβάλλουν και πολλαπλασιάζονται αρχικά στα αυγά και μετά, στους σιαλογόνους αδένες των τσιμπουριών. Τα μικρής ηλικίας ζώα είναι ανθεκτικότερα στην πιροπλάσμωση, λόγω της παθητικής ανοσοποίησης τους με το πρωτόγαλα.

Συμπτώματα
Υψηλός πυρετός, ανορεξία, ωχρότητα βλεννογόνων, πτώση αιματοκρίτη αιμοσφαιρινουρία, σπληνομελανία, ηπατίτιδα, ίκτερος, πετέχιες στο βλεννογόνο στομάχου και εντέρου. Στις ενζωοτικές περιοχές συνήθως απαντάται η χρόνια μορφή του νοσήματος και τα ζώα είναι αναιμικά (στα μικρής ηλικίας ζώα διαπιστώνεται μονοκυττάρωση και λεμφοκυττάρωση) έχουν βραδύ ρυθμό πάχυνσης και μειωμένη γαλακτοπαραγωγή κατά 20 έως 40%.

Διάγνωση
Η διάγνωση του νοσήματος στηρίζεται στο συνδυασμό της κλινικής εικόνας των εργαστηριακών ευρημάτων (παράσιτα στα ερυθροκύτταρα ειδικές ανοσοσφαιρίνες ) και του ιστορικού της περιοχής.

Αντιμετώπιση
Η φαρμακευτική αγωγή στα μολυσμένα ζώα συνίσταται στην έγχυση υποδόριου IMIDOCARB DIPROPIONATE 1mg ανά kg σωματικού βάρους. Τα ζώα προφυλάσσονται όταν απαλλάσσονται συστηματικά από τα τσιμπούρια με αντιπαρασιτικά λουτρά ψεκασμού, παραμένουν σε απαλλαγμένο έδαφος από τσιμπούρια και δεν υπάρχουν φορείς του παρασίτου στην περιοχή (φαρμακευτική αγωγή μολυσμένων ζώων).


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.