Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Λοιμώδης Κερατοεπιπεφυκίτιδα (Επιπεφυκίτιδα)

Επιπεφυκιτιδα Προβατα

Η Λοιμώδης Κερατοεπιπεφυκίτιδα (Επιπεφυκίτιδα) είναι μια λοιμώδης και μεταδοτική βακτηριακή νόσος των προβάτων. Είναι πιο συχνή το καλοκαίρι και σε νεαρά ζώα, βέβαια μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους και σε πρόβατα κάθε ηλικίας. 

Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από μια σειρά διαφορετικών μικροοργανισμών όπως είναι Chlamydia psittaci ovis και Mycoplasma επιπεφυκίτιδας. Η χλαμύδια είναι η ίδια που μπορεί να προκαλέσει την ενζωοτική αποβολών στις προβατίνες. Βέβαια πολλά άλλα βακτήρια δευτερευόντως μπορούν να οδηγήσουν στην λοίμωξη. Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν και να προσβάλουν για παράδειγμα με την σκόνη. Είμαι μεταδοτική ασθένεια, οπότε αν κάποιο πρόβατο νοσήσει είναι πολύ εύκολο η ασθένεια να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα ζώα, ειδικά σε εντατικές εκτροφές και σε όχι καλά αεριζόμενους χώρους. Ένα ζώο μπορεί να είναι και απλά φορέας χωρίς να νοσήσει.

Τα ζώα που έχουν προσβληθεί ανοιγοκλείνουν επανειλημμένα τα μάτια  και έχουν μια αποστροφή στο έντονο φως του ήλιου. Αν τα εξετάσουμε προσεκτικά, οι μεμβράνες του ματιού φαίνονται κόκκινες και υπάρχει φλεγμονή. Τέλος σε πιο προχορημένο στάδιο τα μάτια είναι θολά ή ακόμη και αδιαφανή. Μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και πληγή. Η κατάσταση είναι επώδυνη και μπορεί να επηρεάσει ένα ή και τα δύο μάτια. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση στα προσβεβλημένα ζώα ή ακόμη και μόνιμη τύφλωση σε σοβαρές περιπτώσεις. Δεν οδηγεί σε θάνατο.

Για την αντιμετώπιση απλά στάζουμε οξυτετρακυκλίνη μακράς διαρκείας 2 έως 4 φορές την ημέρα. Τα συμπτώματα υποχωρούν σχετικά άμεσα.


3 σχόλια:

MANOS είπε...

ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΝΔΟΜΥΗΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΤΕΤΡΑΚΥΚΛΙΝΗΣ?

Τάσος είπε...

Εγώ φίλε σήμερα θα κάνω σταγόνες στο μάτι!

Unknown είπε...

Σήμερα το ανακάλυψα θα πάω αύριο πρωί να πάρω το συγκεκριμένο φάρμακο

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.