Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Ψευδοφυματίωση (τυρώδης λεµφαδενίτιδα)

Η ψευδοφυματίωση (τυρώδης λεμφαδενίτιδα) είναι μια χρόνια λοιμώδης νόσος των ενήλικων προβάτων και σπανιότερα των αιγών, που χαρακτηρίζεται από τυρώδη διαπύηση των λεμφαδένων. 

Αιτία: Προκαλείται από τo βακτήριο Corynebacterium pseudotuberculosis. Τα βακτήρια παράγουν μια εξωτοξίνη, η οποία προσβάλει τα ερυθροκύτταρα και κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων. Η ψευδοφυματίωση  έχει χρόνο επώασης έως και 4 μήνες. Τα βακτήρια επιβιώνουν στο έδαφος για 8 μήνες ενώ στο άχυρο και στο σανό για 2 μήνες. Η νόσος εμφανίζεται επιφανειακά ή σπλαχνικά. 

Η επιφανειακή παρουσία της νόσου χαρακτηρίζεται από δερματικά αποστημάτων µε πύο. Αυτά εμφανίζονται στο κεφάλι, στον αυχένα, στις ωμοπλάτες, στην βουβωνική χώρα και στα άκρα όπου υπάρχουν λεμφογάγγλια. Τα μικρόβια εισέρχονται από λύσεις της συνέχειας του δέρματος (κατά το κούρεµα ή από μικροτραυματισμούς) και κατόπιν μεταφέρονται στους επιχώριους λεμφαδένες, όπου σχηματίζονται αποστήματα. Το πύο είναι κιτρινοπράσινο και άοσμο. Στην αρχή είναι ρευστό, τελικά όμως γίνεται τυρώδες. Όταν σπάσουν αυτά τα αποστήματα το περιεχόμενό τους μολύνει µε το βακτήριο όλο τον χώρο και διασπείρεται το νόσημα. 

Η σπλαχνική μορφή της ψευδοφυματίωσης εμφανίζεται όταν το μικρόβιο περάσει στη κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίσταται συνήθως στον πνεύμονα ή το συκώτι (εικόνα αριστερά). 

Συμπτώματα: Συνήθως το μόνο σύμπτωμα είναι τα άσχημα αποστήματα. Βέβαια η νόσος είναι ύπουλη και υποκλινική, οπότε σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και ίσως να καταλήξει και στο θάνατο. Όταν εισβάλει το νόσημα στην εκτροφή παραμένει για αρκετά χρόνια. 

Διάγνωση: Η διάγνωση της ψευδοφυματίωσης είναι εύκολη στην επιφανειακή περίπτωση (απόστημα) και η επιβεβαίωση επιτυγχάνεται µε την καλλιέργεια υλικού από τα αποστήματα. 

Πρόληψη: Η αποφυγή μόλυνσης επιτυγχάνεται µε αυστηρή διαχείριση και πρακτικές υγιεινής. Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις αλλά και κατά το κούρεμα. Να απολυμαίνονται µε ισχυρό απολυμαντικό τα ψαλίδια και οι λεπίδες από τις κουρευτικές μηχανές από ζώο σε ζώο. Στους τραυματισμούς να χρησιμοποιείται αντισηπτικό. Τα νεοεισερχόμενα ζώα να διατηρούνται σε καραντίνα και να ελέγχονται για τυχόν αποστήματα. Η χρήση εμβολίων έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Τα πρώτα παρασκευάστηκαν στο Κολοράντο και τα αποτελέσματά τους ήταν αρκετά καλά (εμβόλιο ψευδοφυματίωσης). 

Θεραπεία: Σε περιπτώσεις αποστημάτων αυτά θα πρέπει να διανοίγονται χειρουργικά, για να μην μολύνεται ο περιβάλλον χώρος να απομακρύνεται όλο το πύο και στην συνέχεια να χορηγείται αντιβίωση για την καταστολή όλων των βακτηρίων. Η αντιβίωση πρέπει να χορηγηθεί τοπικά δεδομένου ότι η δραστική ουσία δεν μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα που δημιουργείται γύρω από το απόστημα. 





Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

1 σχόλια:

giannis petrou είπε...

Σας παρακαλώ τα ζώα μου βγάζουν αυτά τα αποστήματα τι φάρμακο μπορώ να κάνω έχω τουλάχιστον 20 ζώα και είμαστε σε απόγνωση πείτε μου μόνο τη φάρμακο μπορώ να βάλω ευχαριστω

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.