Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ασθένειες Προβάτων: Ουρολιθίαση

Ουρολιθίαση
Η ουρολιθίαση εμφανίζεται σ' όλα τα μηρυκαστικά. Επηρεάζονται τα πρόβατα και τα αμνοερίφια κυρίως όμως τα κριάρια και τα ζώα που τρέφονται με συμπυκνωμένες τροφές δηλαδή τα παχυνόμενα. Στα προσβεβλημένα ζώα δημιουργείται πέτρα στους νεφρούς και στην ουροδόχο κύστη, με συμπτώματα τη δυσκολία στην ούρηση και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα. Ο ουρόλιθος συνήθως αποτελείται από φωσφορικό μαγνήσιο. Όταν η ουρήθρα δεν αποφράξει πλήρως τότε το ζώο δυσκολεύεται να ουρήσει και στα ούρα υπάρχει μικρή ποσότητα αίματος. Όταν όμως η απόφραξη της ουρήθρας είναι πλήρης τότε σπάζει η ουροδόχος κύστη ή η ουρήθρα, η κοιλιά διογκώνεται και το ζώο πεθαίνει. 

Η μεταβολική αυτή ασθένεια οφείλεται στην ψηλή περιεκτικότητα του σιτηρεσίου σε φώσφορο και κάλι, τη μη τήρηση των αναλογιών των ανόργανων στοιχείων ασβεστίου και φωσφόρου  την ψηλή περιεκτικότητα του νερού σε Μαγνήσιο (Mg), την έλλειψη βιταμίνης Α, τη λήψη ανεπαρκούς ποσότητας νερού, την αλατότητα του νερού, τη λήψη από το ζώο οξαλικών και πυρητικών αλάτων και τις ψηλές θερμοκρασίες. 

Μέτρα πρόληψης της ουρολιθίασης: 
  • Η αναλογία Ασβεστίου (Ca) και Φωσφόρου (P) να είναι 2:1. Το Φωσφορικό Διασβέστιο δεν προκαλεί ουρολιθίαση, ενώ το Φωσφορικό Νάτριο την ευνοεί.
  • Ανόργανες ενώσεις, όπως το χλωριούχο αμμώνιο, το φωσφορικό οξύ και το χλωριούχο ασβέστιο διαλύουν τις πέτρες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη. Προσθήκη 0,2% χλωριούχου αμμωνίου στο σιτηρέσιο.
  • Επαρκής ποσότητα καθαρού, δροσερού και καλής χημικής σύστασης νερού.
  • Προσθήκη βιταμίνης Α στο σιτηρέσιο προστατεύει από την αποφλοίωση των κυττάρων του βλεννογόνου που αποτελούν τους πρώτους πυρήνες των ουρολίθων.
  • Χορήγηση στα πρόβατα πάχυνσης άσπαστου κριθαριού από την ηλικία των τριών μηνών.


Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε νέα μας στο email σας.

Στο email μας μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες, αγγελίες και ερωτήσεις. Αν έχετε ποιμνιοστάσιο, μπορούμε να σας κάνουμε και ένα αφιέρωμα μέσα στο blog μας αν μας στείλετε υλικό. Διαφορετικά μπορείτε απλά να σχολιάσετε το άρθρο παρακάτω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


 
Cheap Web Hosting | Top Web Hosts | Great HTML Templates from easytemplates.com.